Izvorni znanstveni članak
KONTAMINACIJA ORAŠASTIH PLODOVA AFLATOKSINIMA U HRVATSKOJ
Matej Šapina
; ZZJZ Osječko baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Dinko Puntarić
; Medicinski fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Dunja Vujčić
; KBC Osijek, Osijek, Hrvatska
Eda Puntarić
; Biološki odsjek, PMF, Zagreb, Hrvatska
Ida Puntarić
; Dom zdravlja zagrebačke županije, Zagreb, Hrvatska
Dijana Mayer
; HZJZ, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prisutnost te količinu prisutnih ukupnih aflatoksina u različitim vrstama koštunjičavog voća koje se konzumira na području Republike Hrvatske. Tijekom 2007. godine s hrvatskog je tržišta prikupljeno ukupno 106 uzoraka različitog koštunjičavog voća (badema, lješnjaka, pistacija i oraha). U svim je uzorcima pomoću imunoenzimskog testa (ELISA testa) utvrđena prisutnost te količina prisutnih ukupnih aflatoksina. Istraživanje je pokazalo da su u 91,5% (97/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile unutar, dok su u 8,5% (9/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile iznad, maksimalno dopuštenih vrijednosti u Europskoj Uniji od 4,0 μgkg-1. Sukladno preporukama nutricionista, posljednjih je godina zamijećena povećana konzumacija koštunjičavog voća u svakodnevnoj prehrani opće populacije u Republici Hrvatskoj zbog čega kontinuirano praćenje te nadzor nad prisutnosti aflatoksina u spomenutim namirnicama ima veliko javnozdravstveno značenje.
Ključne riječi
aflatoksini; Hrvatska; kontaminacija hrane; sigurnost hrane; orašasti plodovi; javno zdravstvo
Hrčak ID:
139637
URI
Datum izdavanja:
13.5.2015.
Posjeta: 1.959 *