Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

OBRAZOVANJE O OKOLIŠU I EKOLOŠKA SVIJEST

Dietmar Bolscho ; Odsjek pedagoških znanosti I, Sveučilište Hannover


Puni tekst: hrvatski pdf 17.799 Kb

str. 311-329

preuzimanja: 1.098

citiraj


Sažetak

Autor analizira odnos obrazovanja o okolišu (Umweltbildung) i ekološke svijesti (Umweltbewusst¬sein) propitujući može li školsko obrazovanje o okolišu pridonijeti oblikovanju ekološke svijesti. Različite analize empirijskih istraživanja obrazovanja o okolišu pokazala su utjecaj na ekološku svijest, ali s neizvjesnim trajanjem i dubinom.
Kritičkom analizom istraživanja ekološke svijesti u ekološkoj psihologiji, u kontekstu percepcije ekoloških problema, vrijednosnih orijentacija i intencionalnog ponašanja pokazano je da su pret-postavke i procesi ekološke svijesti u širem značenju podvrgnuti mnogo kompleksnijem i diferenciranijem konceptu istraživanja nego što je to slučaj s uobičajenim predodžbama u obrazovanju o okolišu
Obrazovanje o okolišu treba izbjeći tendencije moraliziranja, a pedagoška praksa omogućiti pojedincu reflektiranje iskustva i socijalnog konteksta u izboru djelovanja. Ekološka svijest se ne može postići socijalno–tehničkim strategijama a zanemarivanjem motivacije i društvenog diskursa obilježenog proturječjima.

Ključne riječi

ekološka psihologija; ekološka svijest; školsko obrazovanje i odgoj o okolišu; vrijednosne orijentacije

Hrčak ID:

141455

URI

https://hrcak.srce.hr/141455

Datum izdavanja:

15.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.466 *