Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EKOLOŠKA PISMENOST IZME|U KULTURNE TRADICIJE I EKOLOŠKE SVAKODNEVICE

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 17.519 Kb

str. 403-421

preuzimanja: 570

citiraj


Sažetak

U članku se govori o aktualnoj temi — ekološkoj pismenosti, proturječnostima i instrumentalizaciji u industrijskom društvu, koja proizlazi iz njegovih praktičnih potreba, ali i iz zahtjeva za promjenom vrijednosti i kulturnih obrazaca u kontekstu odnosa čovjek–priroda.
Industrijsko društvo instrumentalizira ulogu škole pa i ekološku edukaciju zahtijevajući njezinu funkcionalnost. Nasuprot tome predmoderno društvo ima tradiciju reproduciranja znanja i ponašanja prema okolišu, posredovanu stabilnom simboličkom strukturom društva. Ubrzanje, svojstveno modernom društvu, priječi uspostavljanju takve tradicije i rutiniziranog ponašanja. Bez kulturnog razumijevanja odnosa čovjek–priroda nema kulturne ni ekološke tolerancije pa ekološka pismenost ne postaje praktična svijest s kognitivnom, afektivnom i konativnom razinom. Zato je nužno ekološku pismenost razmatrati u kontekstu kulture.

Ključne riječi

drugo prosvjetiteljstvo; ekološka pismenost; ekološka edukacija; ekološko civiliziranje; pluralizam kultura; posredovanje znanja; tradicija

Hrčak ID:

141456

URI

https://hrcak.srce.hr/141456

Datum izdavanja:

15.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.577 *