Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PERCEPCIJA DRUŠTVA I OKOLIŠA: DESETLJEĆE POSLIJE. Nekoliko usporednih pokazatelja istraživanja 1986. i 1998.

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 19.943 Kb

str. 193-223

preuzimanja: 571

citiraj


Sažetak

U članku se usporeĐuju rezultati istraživanja iz 1986. (N=521) i 1998. godine (N=577), provedenih na uzorcima studenata i srednjoškolaca u pet područja: obrazovno, medicinsko, strojarstvo, tehnološko, agronomsko, tj. u pet fakulteta i njima srodnih srednjih škola u u Zagrebu. Autor istražuje je li s promjenom tipa društva došlo do promjene mišljenja mladih. UsporeĐuju se odgovori zajedničkih pitanja u oba istraživanja.
U prvom dijelu rada autor navodi neka obilježja promjena u svijetu proteklog desetljeća, uključujući i traganja za novim vizijama svijeta. Posebice ističe tranzicijske promjene u Hrvatskoj (u odnosu na stanje prije 1990.): promjene političkog sustava, institucionalna organiziranost u zaštiti okoliša, promjene sustava vrednota.
U drugom dijelu su usporedbe rezultata istraživanja o interesu za zaštitu okoliša, percepciji idealnog društva, zagaĐenosti, ekološko–razvojnim pitanjima, akutnim problemima u zaštiti okoliša, ulozi različitih aktera u zaštiti okoliša itd.
Rezultati pokazuju da se ne razlikuju percepcije ispitanika većine percipiranih problema u oba istraživanja. Mladi preferiraju društvo koje smanjuje ekološki rizik i štedi prirodne resurse. Autor zaključuje da se usprkos promjenama u hrvatskom društvu, u ekološkoj svijesti mladih nisu dogodile radikalne promjene. Promjene se odnose na nekoliko praktičnih problema: prednost imaju društvene promjene i radna mjestia; akutni su zagaĐenje zraka, smeće i smanjenje obradivih površina.

Ključne riječi

zaštita okoliša; Hrvatska; idealno društvo; mladi; razvoj; tranzicija; vrijednosti

Hrčak ID:

141687

URI

https://hrcak.srce.hr/141687

Datum izdavanja:

15.5.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.321 *