Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRVI SVJETSKI RAT OČIMA BRODSKIH FRANJEVACA

Ivica Balen ; Opća bolnica „Dr. Josip Benčević, Slavonski Brod, Hrvatska
Marica Jandrić-Balen ; Opća bolnica „Dr. Josip Benčević, Slavonski Brod, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 271 Kb

str. 121-130

preuzimanja: 544

citiraj


Sažetak

Trajna je i duboka veza Franjevaca i Broda. Ona traje stoljećima, jer su Franjevci u gradu prisutni i u tursko doba. Oni su prvi dušobrižnici grada nakon što je 1691. oslobođen od Turaka, a prisutni su u današnjem gradu crkvom, samostanom i vođenjem Franjevačke gimnazije, koja radi od 1995. . Njihova kronika kojom su opisivali događaje od 1706. do 1932. često je važan izvor povijesnih podataka, osobito za lokalnu povijest. U članku je opisano kako su Franjevci u Brodu na Savi proživjeli i doživjeli Prvi svjetski rat. U početku su lojalni austro-ugarski građani, koji s velikim žarom vjeruju u konačnu pobjedu na svim frontovima.
Kako se okolnosti u društvu zbog rata brzo pogoršavaju, pomalo se javlja razočaranje i sumnja u vrijednost zadanih ciljeva. Sve više se osjeća sveslavenska solidarnost, a na kraju i oduševljenje stvaranjem nove države južnih Slavena, koju zajedno s građanima Broda doživljavaju
kao oslobođenje, prije svega od austrijske i mađarske vlasti. Samostan je cijelirat služio kao Pričuvna vojna bolnica sa 145 kreveta za vojnike i 21 krevetom za časnike.

Ključne riječi

Franjevci u Slavonskom Brodu; Prvi svjetski rat; Vojna bolnica

Hrčak ID:

148208

URI

https://hrcak.srce.hr/148208

Datum izdavanja:

11.11.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.180 *