Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Lovranski mandrać na prijelomu 19. i 20. stoljeća

Julija Lozzi Barković ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Boris Barković ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Rijeka, Rijeka, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 10.858 Kb

str. 119-139

preuzimanja: 803

citiraj


Sažetak

Sadržaj ovog rada usmjeren je na analizu pojedinih arhitektonskih ostvarenja koja nastaju u okolici lovranske lučice u razdoblju između 1897. i 1914. godine. Objekti su obrađeni na temelju sačuvane nacrtne i pisane dokumentacije Državnog arhiva u Rijeci, uključujući detaljnu kronologiju gradnje, podatke o naručiteljima, arhitektima i graditeljima. Rad nudi prijedloge za precizniju dataciju podignuća nekih zdanja te rješavanje autorstva pojedinih projekata kao i stilskih određenja arhitekture. Namjera je ovoga rada i da približi širi kontekst i uvjete u kojima nastaju pojedini projekti i zdanja, kako bi se bolje objasnila lokalna situacija na području izgradnje u navedeno vrijeme i na tretiranom prostoru.
Administrativni podaci vezani uz projekte u smislu građevinskih i uporabnih dozvola, sklopljenih ugovora i vlasničkih promjena omogućuju donošenje niza zanimljivih pretpostavki i prijedloga za dataciju projekata i građevina te njihovu atribuciju. U radu su analizirani projekti komunalnih objekata, smještajno-uslužnih zdanja te urbane opreme. Od nerealiziranih projekata opisana je Vila „Zahey“ te projekt kursala izgrađenog 1913.–1914. i srušenog za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Ključne riječi

lovranska luka; javna i komunalna arhitektura; historicizam; secesija; Giacomo Zammattio; Attilio Maguolo; Josef von Strobach

Hrčak ID:

148495

URI

https://hrcak.srce.hr/148495

Datum izdavanja:

21.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 1.361 *