Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prilozi poznavanju lovranske skulpture

Marijan Bradanović orcid id orcid.org/0000-0001-9518-6052 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 24.021 Kb

str. 163-172

preuzimanja: 340

citiraj


Sažetak

U prvom dijelu rada raspravlja se o skulpturi i dekorativnoj arhitektonskoj plastici lovranskoga povijesnoga središta i njegova povijesnoga podgrađa. Ona se tumači u širem komparativnom kontekstu povijesnih zbivanja, kulturnih središta i krugova koji su na nju utjecali te radionica koje su je stvarale. Obrađuju se primjeri iz razdoblja srednjeg vijeka te se donosi njihova reinterpretacija, no naglasak je na skulpturi prvih desetljeća 18. stoljeća, kao „zlatnog doba“ razvitka grada Lovrana. Ona se uvjetno povezuje s djelatnošću radionice M. Zierera. U nastavku se pažnja posvećuje
jednom specifičnom fenomenu unutar još nedovoljno valorizirane mjesne ladanjske kulture konca 19. i početaka 20. stoljeća.
Raspravlja se o karakterističnoj dekorativnoj arhitektonskoj plastici koja se nalazi u kompleksima lovranskih ljetnikovaca, klimi, ukusu i zahtjevima naručitelja, odnosu srednjoeuropskog i mediteranskog te korijenima zahtjeva za oponašanjem vrlo specifične kiparske produkcije. I u ovom dijelu rada donosi se još neobjavljeni materijal.

Ključne riječi

grad Lovran; skulptura; kulturni utjecaji; kiparske radionice

Hrčak ID:

148497

URI

https://hrcak.srce.hr/148497

Datum izdavanja:

21.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 964 *