Izvorni znanstveni članak
KOLIČINA I KAKVOĆA ŠAMPINJONA (AGARICUS BISPORUS) S OBZIROM NA UPOTREBU DVA RAZLIČITA TIPA MICELIJA
Nataša Romanjek Fajdetić
; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
Božica Japundžić Palenikić
; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
M. Martić
; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
O. Maglić
; Slavonski Brod, Hrvatska
B. Popović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Gljive Agaricus bisporus popularno nazvane šampinjoni najzastupljenije su gljive u pogledu proizvodnje na svjetskoj razini. Izgled gljiva dijelom ovisi o tehnologiji, ali prvenstveno i o karakteristikama micelija koji se upotrebljava za inokulaciju prilikom proizvodnje supstrata za proizvodnju šampinjona. U radu su analizirani rezultati dobiveni berbom gljiva tijekom tri vegetacijska ciklusa. Supstrati su bili inokulirani s dva različita tipa micelija U1 i 608. Tijekom istraživanja pratila su se dva parametra s obzirom na upotrebu različitih tipova micelija.; količina i krupnoća gljiva. Rezultati provedenoga istraživanja pokazuju da postoji određena razlika po pitanju prinosa i krupnoće ubranih gljiva, ali ne statistički značajna.
Ključne riječi
šampinjoni; micelij; količina; krupnoća
Hrčak ID:
148507
URI
Datum izdavanja:
18.11.2015.
Posjeta: 1.650 *