Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

OBRAZOVANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA U PODRUČJU NASILJA U OBITELJI

Suzana Kikić ; Policijska akademija, Republika Hrvatska
Renata Odeljan orcid id orcid.org/0000-0003-3818-3706 ; Policijska akademija, Republika Hrvatska
Marijan Šuperina orcid id orcid.org/0000-0001-6237-337X ; Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 500 Kb

str. 69-85

preuzimanja: 1.188

citiraj


Sažetak

U radu se opisuje stanje i problemi u provedbi obrazovanja policijskih službenika u području nasilja u obitelji u Republici Hrvatskoj. Prezentiran je povod i način provedbe razvojnog istraživanja, čiji je cilj detektiranje problema i unaprjeđenje kvalitete postojećih programa specijalizacije u području nasilja u obitelji, mogućnosti i modaliteta revidiranja postojećih te izrade novih programa edukacije.
Rezultati istraživanja će se koristiti kao podloga za provedbu projekata pomoći policijskim službenicima u boljem razumijevanju obiteljske dinamike unutar „policijskih obitelji“, uspostavljanja kvalitetnih odnosa te njihovog usklađivanja sa zahtjevnošću policijskog posla.
U drugoj dionici istraživanja, koje će se realizirati tijekom svibnja 2015. godine, ponovno će se provesti anketiranje istih policijskih službenika, s ciljem utvrđivanja uspješnosti realiziranih edukacija, kroz utvrđivanje primjene stečenih znanja i vještina, odnosno, kvalitete policijskog postupanja u prevenciji, zaštiti i pomoći žrtvama nasilja u obitelji te pomoći počiniteljima u promjeni njihovog ponašanja.

Ključne riječi

policija, nasilje u obitelji, policijsko obrazovanje, obuka policije

Hrčak ID:

149134

URI

https://hrcak.srce.hr/149134

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.994 *