Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Projekt specijalizacije iz obiteljske medicine: poslijediplomski specijalistički studij

Mladenka Vrcić Keglević
Hrvoje Tiljak


Puni tekst: hrvatski pdf 220 Kb

str. 54-60

preuzimanja: 842

citiraj


Sažetak

Opisana su obilježja poslijediplomskog specijalističkog studija (PDS) tijekom Projekta specijalizacije iz obiteljske medicine (OM).Nastava na PDS je obuhvaćala specifične za OM kao znanstvenu i stručnu medicinsku disciplinu, javnozdravstvena i klinička područja, ali samo četiri koji su specifični za liječnika OM (LOM) i prilagođeni dnevnoj
praksi. To su: Organizacija, metode i sadržaji rada u OM I. i II. dio; Unapređenje kvalitete rada; Istraživanja u OM; Zaštita zdravlja obitelji i Zaštita zdravlja starijih ljudi. Posebno je obrađena Ljudska seksualnost, Alternativna / komplementarna medicina. Klinički sadržaji su izvođeni suradnjom s kliničarima: Zaštita mentalnog zdravlja, Zaštita zdravlja djece i mladeži, Zaštita zdravlja kroničnih bolesnika, Zaštita zdravlja onkoloških bolesnika i Klinička farmakologija. Javnozdravstveno područje izvođeno je suradnjom s nastavnicima tih predmeta: Medicina i društvo, Medicinska sociologija za LOM, Epidemiologija za LOM, Unapređenje zdravlja i spriječavanje bolesti, Organizacija, upravljanje i rukovođenje u zdravstvu, Zdravstvena ekonomika, Medicinska informatika, Zdravstveni učinci općeg i radnog okoliša i Zakonodavstvo i medicinska etika. Ukupno je PDS završilo 748 studenata (28 grupa) kroz 18.001 sati nastave.
U Dodatku je popis nastavnika u izvođenju studija s pripadajućom satnicom, od akad. god. 2003./04. do 2011./2012., završetkom zadnje generacije poslijediplomaca. Svima njima dugujemo veliku zahvalnost jer su pridonijeli napretku struke obiteljske medicine.

Ključne riječi

obiteljska medicina, poslijediplomski studij; nastavnici; Hrvatska

Hrčak ID:

149240

URI

https://hrcak.srce.hr/149240

Datum izdavanja:

9.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.557 *