Izvorni znanstveni članak
PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU
Marija Banožić
orcid.org/0000-0001-6927-4964
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Anamarija Ljubić
orcid.org/0000-0002-0386-9225
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Marija Pehar
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Jozo Ištuk
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Daniela Čačić Kenjerić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Uvod i cilj: Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Iz tog razloga cilj rada bio je ispitati prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru, te utvrditi u kojoj se mjeri one podudaraju s preporučenim smjernicama za pravilnu prehranu.
Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog, jednokratnog upitnika, sa pitanjima zatvorenog tipa, koji je obuhvatio podatke o spolu, učestalosti dnevnih obroka i doručka, zatim o količini i vrsti unesene tekućine, konzumaciji grickalica i različitih vrsta hrane na tjednoj bazi, te korištenju dodataka prehrani.
Rezultati: Prikupljeni podaci su izraženi na cjelokupnu ispitivanu populaciju, te na podskupine kreirane obzirom na spol. U usporedbi s preporučenim dnevnim porcijama različitih vrsta hrane konzumacija voća i povrća je poprilično mala, kao i konzumacija ribe. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na male razlike među spolovima.
Zaključak: Istraživanje na temu prehrambenih navika studenata bilježi odstupanja od preporuka za zdrav životni stil, te je poželjno organizirati različite radionice i predavanja na temu pravilne prehrane, kako bi se studenti educirali o pravilnoj prehrani sukladnoj njihovim potrebama.
Ključne riječi
prehrambene navike; studenti; prehrana
Hrčak ID:
152218
URI
Datum izdavanja:
31.12.2015.
Posjeta: 4.791 *