Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Flaciana (1548–1552) u digitalnim knjižnicama

Marin Martinić Jerčić ; Institut za filozofiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 665 Kb

str. 435-463

preuzimanja: 288

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 665 Kb

str. 435-463

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je utvrditi zastupljenost Vlačićevih djela u digitalnim knjižnicama i zbirkama dostupnima putem mreže: najprije u općim knjižnicama, kao što su Google Books i Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ), koji djeluje pri Bayerische Staatsbibliothek (BSB), a potom i u specijaliziranim recimo za latinitet, dakle u stručnim filološkim digitalnim knjižnicama, primjerice The Philological Museum. Istraživanje obuhvaća postupke pretraživanja, obrade i verifikacije prikupljenih naslova digitaliziranih Vlačićevih djela u navedenim digitalnim knjižnicama. Zbog velikog broja digitaliziranih djela iz Vlačićeva opusa, primjerice Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ) prikazao je 608 rezultata 8. svibnja 2014, istraživanje je ograničeno na petogodišnje razdoblje od 1548. do 1552. godine.
Podatci na naslovnicama ili u kolofonima proučenih primjeraka potvrđuju da su Vlačićeva djela u promatranom razdoblju tiskana u najvažnijim protestantskim tiskarskim središtima: Baselu, Frankfurtu, Magdeburgu i Wittenbergu. Vlačićeva su djela najčešće objavljivali magdeburški tiskari Christian Rödinger i Michael Lotther. Godina objave nalazi se u kolofonu čak 22 puta, na naslovnici 18, na naslovnici i u kolofonu 8 te u explicitu jedanput. Od proučenih digitaliziranih primjeraka 17 naslova nema otisnutu godinu izdanja i tada je ona zapisana prema bibliografskim podatcima u digitalnoj knjižnici ili prema Pregerovoj bibliografiji »Verzeichniß der gedruckten Schriften des Flacius« (1861).
Po pečatima, koji su otisnuti unutar djela, a najčešće se pojavljuje pečat Bavarske državne knjižnice, može se ustanoviti vlasništvo digitaliziranog primjerka i ponekad povijest pripadnosti različitim knjižnicama.
Najveći broj djela pronađen je u digitalnoj knjižnici Google Books, njih čak 55, u Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ) pri Bayerische Staatsbibliothek (BSB) 30, a u The Philological Museum samo tri djela s time da poveznice upućuju na Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ) i Universitäts- und Landesbibliothek (ULB) Sachsen-Anhalt.
Konačan ishod istraživanja pretočen je u detaljan popis pronađenih djela, nakon čega je usporedba s Pregerovim popisom iz 1861. s ukupno 105 djela u promatranom razdoblju potvrdila da je njih 62 pronađeno u digitalnim knjižnicama.
Treba istaknuti da su pronađena četiri djela koja se ne nalaze u Pregerovoj bibliografiji:
1. Bulla Antichristi de retrahendo populo Dei in ferream Aegiptiacae servitutis fornacem, Maguntini Rabsaces blasphemis literis consona, ex qua facile animadverti potest, quid Satan per utranque suam virtutem, scilicet, per parricidiale bellum contra Ecclesiam Dei susceptum, et per mendacia Concilium, Interim, Adiaphora et Chorrock efficere conetur. (1549);
2. Cleri fletus. Est deploratio perditae maliciae Clericorum seu Spiritualium Antichristi, olim ante annos 100, vel amplius ab aliquo pio, templi Domini repurgati[o]nem videre cupiente, conscripta. (Magdeburg: Michael Lotther, 1550);
3. Contra commentitium primatum Papae. Authore Matth. Flac. Illyr. (Magdeburg: Michael Lotther, 1551);
4. Responsio Matth. Fla. Illyr. ad quasdam criminationes Pomerani [1551].
Vlačićeva djela, koja nisu na Pregerovu popisu, potražena su kod Olsona i utvrđeno je da djela Contra commentitium primatum Papae (1551) i Responsio Matth. Fla. Illyr. ad quasdam criminationes Pomerani [1551] nisu ni na popisu Olsonove bibliografije iz 2011.

Ključne riječi

Bayerische Staatsbibliothek (BSB); Christian Rödinger; Google Books; Matija Vlačić Ilirik; Matthias Flacius Illyricus; Michael Lotther; Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ); Oliver K. Olson; The Philological Museum; Wilhelm Preger

Hrčak ID:

154633

URI

https://hrcak.srce.hr/154633

Datum izdavanja:

18.2.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.187 *