Izvorni znanstveni članak
Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu
Karla Hanousek - Čiča
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Damir Stanzer
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Ksenija Markov
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Jadranka Frece
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Jasna Mrvčić
orcid.org/0000-0001-8066-5851
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Sažetak
Komercijalni pekarski kvasac je aktivna biomasa kvasca Saccharomyces cerevisiae kojoj se tijekom procesa proizvodnje, distribucije i skladištenja pridružuju i drugi nenamjenski mikroorganizmi. U radu je ispitana mikrobiološka kvaliteta uzoraka svježih i suhih oblika pekarskog kvasca različitih proizvođača prisutnih na hrvatskom tržištu. Za izolaciju i identifikaciju mikrobne populacije u uzorcima pekarskog kvasca upotrijebljene su klasične mikrobiološke metode, a mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na selektivnim hranjivim podlogama.
Rezultati su pokazali da su bakterije mliječne kiseline (BMK) dominantni pridruženi mikroorganizmi pekarskom kvascu, prisutni u koncentraciji od 105 - 108 st/g. U uzorcima kvasca dokazani su i divlji kvasci i koliformne bakterije u koncentraciji od 103, odnosno 104st/g. Suhi pekarski kvasac imao je bolju mikrobiološku kvalitetu budući da u uzorcima nisu dokazane plijesni i bakterija Listeria monocytogenes. Salmonella sp. i Escherichia coli nisu dokazane u nijednom uzorku, dok je Staphylococcus aureus dokazan u 89% uzoraka svježeg te 67% uzoraka suhog kvasca u koncentraciji od oko 101 st/g.
Ključne riječi
pekarski kvasac; mikrobiološka kvaliteta; bakterije mliječne kiseline
Hrčak ID:
154796
URI
Datum izdavanja:
31.12.2015.
Posjeta: 2.668 *