hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA

Nives Jovičić ; Veleučilište Velika Gorica, Zagrebačka 5, 10410 Velika Gorica, Hrvatska
Ana Matin ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Sanja Kalambura ; Veleučilište Velika Gorica, Zagrebačka 5, 10410 Velika Gorica, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (125 KB) str. 23-28 preuzimanja: 198* citiraj
APA 6th Edition
Jovičić, N., Matin, A. i Kalambura, S. (2015). ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA. Krmiva, 57 (1), 23-28. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/160848
MLA 8th Edition
Jovičić, Nives, et al. "ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA." Krmiva, vol. 57, br. 1, 2015, str. 23-28. https://hrcak.srce.hr/160848. Citirano 14.11.2019.
Chicago 17th Edition
Jovičić, Nives, Ana Matin i Sanja Kalambura. "ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA." Krmiva 57, br. 1 (2015): 23-28. https://hrcak.srce.hr/160848
Harvard
Jovičić, N., Matin, A., i Kalambura, S. (2015). 'ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA', Krmiva, 57(1), str. 23-28. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/160848 (Datum pristupa: 14.11.2019.)
Vancouver
Jovičić N, Matin A, Kalambura S. ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA. Krmiva [Internet]. 2015 [pristupljeno 14.11.2019.];57(1):23-28. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/160848
IEEE
N. Jovičić, A. Matin i S. Kalambura, "ENERGETSKI POTENCIJAL BIOMASE PIRA", Krmiva, vol.57, br. 1, str. 23-28, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/160848. [Citirano: 14.11.2019.]

Sažetak
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica, a kasnije je uglavnom bio zamijenjen različitim vrstama pšenice. Ova pražitarica ponovno je privukla pažnju u protekla dva desetljeća zbog mogućnosti organskog uzgoja s obzirom da zahtijeva upotrebu manje gnojiva i pesticida u odnosu na pšenicu. Zbog povećanja svijesti potrošača
koji sve više poklanjaju pažnju raznovrsnoj i kvalitetnoj prehrani, pir sve više dobiva na važnosti, stoga se uzgoju pira iznova vraća i sve veći broj proizvođača. U 2014. godini pir je uzgajan na 75 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok se 2015. godine taj broj i više nego udvostručio te je uzgoj pira zabilježen na 165 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nakon prerade zrna u prehrambene svrhe na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ostaju pljeve, pljevice te stabljike pira kao nusproizvod odnosno otpad, iako biomasa pira istovremeno predstavlja obnovljiv izvor energije te postoji mogućnost korištenja biomase u energetske svrhe. Rad donosi prikaz energetskog potencijala biomase pira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Ključne riječi
pir; obiteljska poljoprivredna gospodarstva; nusproizvod; otpad; biomasa; energija

Hrčak ID: 160848

URI
https://hrcak.srce.hr/160848

[engleski]

Posjeta: 416 *