Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Niskoenergetska višestambena izgradnja grada Čakovca u razdoblju 2010. - 2015. godine

Jasmina Ovčar ; Međimursko veleučilište u Čakovcu
Irena Tkalčec


Puni tekst: hrvatski PDF 925 Kb

str. 79-89

preuzimanja: 848

citiraj


Sažetak

Grad Čakovec je u posljednjih desetak godina urbanističkim planiranjem i projektiranjem, arhitektonskim projektiranjem usklađenim sa suvremenim standardima i preporukama u pogledu energetske učinkovitosti (što podrazumijeva kvalitetnu i odgovarajuću toplinsku izolaciju cijelog plašta zgrade, predviđanjem korištenja rekuperatora za umjetno provjetravanje unutarnjeg zraka, predviđanjem alternativnih izvora energije i sl.) te kvalitetnim izvođenjem građevinsko-obrtničkih radova na pojedinoj zgradi, uspio znatno povisiti standard stanovanja. Osim ugodnosti boravka u takvim zgradama, neobično su važni i znatno smanjeni troškovi održavanja u pogledu režijskih troškova (potrošnja električne energije, vode, a ponajprije energenata za zagrijavanje zgrade). Budući da su troškovi grijanja unutarnjeg prostora u našim klimatskim uvjetima u razdoblju listopad-ožujak znatni izdatak, ne čudi da su stanari novih zgrada ugodno iznenađeni kako su mali troškovi zagrijavanja njihovih stanova, posebno u odnosu na stanove istih tlocrtnih površina u zgradama izgrađenim u skladu sa starim propisima i običajima. Navedeni parametri ujedno su i jedan od osnovnih razloga što su stanovi u niskoenergetskim višestambenim zgradama vrlo traženi na tržištu nekretnina, a posebno i iz dodatnog, ne manje važnoga razloga – cijena stana po m2 je prihvatljiva i neznatno odskače od cijene starijih stanova na području grada. Kad uzmemo u obzir i mogućnost ostvarivanja pogodnosti u pogledu „zelenih kredita“ s nižom kamatnom stopom te nisku stopu zagađivanja okoliša, tada je investiranje u stanove unutar višestambenih niskoenergetskih zgrada, kao i život u njima, pametna odluka i dobar odnos uloženoga i dobivenoga. Shodno tome, u gradu Čakovcu izgradnja višestambenih zgrada ima uzlaznu putanju u pogledu količine, ali i znatno povećane kvalitete projekata i izvedbe.
Postavljen je standard ispod kojeg se više neće moći graditi. Održiva gradnja koja se već nekoliko desetljeća „provlači“ polako sviješću investitora, projektanata, izvođača, bankara, zakonodavstvo i sl. u gradu Čakovcu je unatrag pet godina postavila čvrste temelje. Sve dalje samo je nadgradnja!

Ključne riječi

cijena stana; energetska učinkovitost; niskoenergetske višestambene zgrade; održiva gradnja; zagađivanje okoliša; „zeleni krediti“

Hrčak ID:

161052

URI

https://hrcak.srce.hr/161052

Datum izdavanja:

27.6.2016.

Posjeta: 1.387 *