Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

ANALIZA UČENIČKIH POSTIGNUĆA IZ PODRUČJA GLAZBENE UMJETNOSTI I KULTURE U KONTEKSTU NACIONALNOG OKVIRNOG KURIKULUMA

Sabina Vidulin ; Muzička akademija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Republika Hrvatska
Maja Bolić ; Osnovna škola „Brajda“ Rijeka Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 37.917 Kb

str. 109-121

preuzimanja: 462

citiraj


Sažetak

U ovome radu autorice analiziraju umjetničko područje Nacionalnog okvirnog kurikuluma, s naglaskom na Glazbenu kulturu i umjetnost. Uspoređuju se učenička postignuća u prva tri ciklusa obrazovanja,strukturirana u pet cjelina.
Rezultati analize ukazuju na to da su ishodi ponekad direktno (neposredno), ponekad indirektno (posredno), zatim imanentno, ali i neglazbeno ili izvanglazbeno vezani uz glazbu kao autonomnu umjetnost. U cjelinama i ishodima u kojima se ističe recepcija i percepcija glazbe, svladavanje glazbenih sastavnica, sudjelovanju u glazbenim aktivnostima, razvidno je da glazbena aktivnost čini osnovnu djelatnost. S druge strane, cjeline koje imaju izvanglazbenu i posrednu konotaciju, udaljavaju se od cilja nastave glazbene kulture, zadaća predmeta, ali i samih (realnih, ostvarivih)
učeničkih postignuća jer ni u kakvom obliku ne utječu na razvoj umjetničkog identiteta učenika. Daljnjom analizom ostvarivosti kurikulumskih zahtjeva, zatim proučavanjem pozitivnih i negativnih odjeka kurikulumskih promjena u glazbeno-pedagoškoj praksi te uspostavom znanstvenoga i praktičnoga konsenzusa, moguće je okvirni kurikulum inovirati i unaprijediti, a time i nastavu glazbe.

Ključne riječi

glazbena kultura i umjetnost; kurikulum; strukturna analiza; umjetničko područje

Hrčak ID:

162156

URI

https://hrcak.srce.hr/162156

Datum izdavanja:

28.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.398 *