Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ PASMINSKOG SASTAVA NA PRINOS I KAKVOĆU SVINJSKOG MESA

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Bela Njari ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Branka Buković ; ABC "Pomurka", Murska Sobota, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.310 Kb

str. 25-31

preuzimanja: 302

citiraj


Sažetak

Istraženi su pokazatelji prinosa i kakvoće mesa u svinja pasmine Švedski Landrace (skupina A) te tropasminskih križanaca F2 generacije Švedski Landrace x velika bijela (ž) s Pietrainom (m; skupina B), i njemačkim Landraceom (m; skupina C),u poduzeću ABC "Pomurka", Republika Slovenija. Dobiveni rezultati pokazuju da
križanci Pietrainom očituju prednosti u pogledu mesnatosti, ali izraženu osjetljivost na stres s tendenijom očitavanja blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV meso). U spomenutom su pogledu prednosti na strani križanaca s njemačkim Landiaceom. Srednje mjesto zauzimaju svinje Čiste pasmine Švedski Landrace, koje u navedenom uzgoju svinja nisu ni namijenjene za tov i proizvodnju mesa, već služe kao osnova za križanje s drugim pasminama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162373

URI

https://hrcak.srce.hr/162373

Datum izdavanja:

28.3.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.002 *