Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuka

Martina Skendrović Babojelić ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Patrik Korent ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Zoran Šindrak ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Tomislav Jemrić ; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 429 Kb

str. 20-27

preuzimanja: 307

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 429 Kb

str. 26-26

preuzimanja: 1.207

citiraj


Sažetak

Istraživana su pomološka svojstva i kakvoća plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka s područja općine Topusko. Determinacijom je utvrđeno da se radilo o plodovima sorata ‘Bobovec’, ‘Božićnica’, ‘Citronka’, ‘Lijepocvjetka’ i ‘Zlatna zimska parmenka’. Nakon provedenih fizikalnih i kemijskih analiza, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Najveća masa, visina i širina ploda izmjerena je kod sorte ‘Lijepocvjetka’, a najmanja kod sorte ‘Bobovec’. Najveću tvrdoću ploda imala je sorta 'Citronka’, a najmanju ‘Lijepocvjetka’. Plodovi ‘Zlatne zimske parmenke’ imali su najveći udio topljive suhe tvari, a plodovi ‘Božićnice’ najmanju. Plodovi sorata ‘Lijepocvjetka’, ‘Bobovec’ i ‘Zlatna zimska parmenka’ imali su značajno viši udio ukupnih kiselina u odnosu na plodove druge dvije sorte.
Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.

Ključne riječi

jabuka; genetska varijabilnost; pomološka svojstva; kakvoća ploda

Hrčak ID:

162713

URI

https://hrcak.srce.hr/162713

Datum izdavanja:

2.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.302 *