Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak abiotskih čimbenika, gustoće sjetve i višekratne berbe na prinos rige u plutajućem hidroponu

Nina Toth ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Sanja Fabek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Božidar Benko ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Ivanka Žutić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Sanja Stubljar ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Sandi Zeher ; Bilinogojstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 1.577 Kb

versions

page 24-34

downloads: 412

cite

Full text: english pdf 1.577 Kb

versions

page 33-33

downloads: 248

cite


Abstract

U istraživanju je vrednovan utjecaj gustoće sjetve (6 i 9 g m-2) i višekratne berbe (dva i tri navrata) na prinos rige sorta ‘Coltivata’ u plutajućem hidroponu. U cjelogodišnjem uzgoju u zaštićenom prostoru također je promatran utjecaj abiotskih čimbenika tijekom tri razdoblja uzgoja (ljeto, jesen-zima i proljeće). Tijekom 339 dana istraživanja provedena su 24 pokusa, postavljena po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Promatrani abiotski čimbenici (temperatura, količina otopljenog kisika, pH- i EC-vrijednost) hranjive otopine bili su u rasponu: 12,4 do 26,1°C, 3,6 do 8,1 mg L-1, 5,4 do 6,6 i 2,7 do 3,3 dS m-1. Najmanja i najveća temperatura zraka bile su u rasponu 5,3 do 18,0°C i 16,4 do 45,1°C, a relativna vlaga zraka 48,1 do 78,9%. Najkraći proizvodni ciklus (36 dana od sjetve do druge berbe) bio je u ljetnom roku uzgoja s prosječnim vrijednostima abiotskih čimbenika: temperatura zraka i hranjive otopine 28,1 i 25,3°C, relativna vlaga zraka 53,6% i količina otopljenog kisika 5,0 mg L-1. Najduži proizvodni ciklus (77 dana) bio je u jesensko-zimskom roku uzgoja s najmanjom temperaturom zraka i hranjive otopine (14,2 i 15,2°C), najvećom relativnom vlagom zraka (73,5%) i količinom otopljenog kisika (6,9 mg L-1). Veća gustoća sjetve u prvoj, drugoj i trećoj berbi rezultirala je 17, 30 i 50% većim prinosom u odnosu na manju gustoću sjetve. Bez obzira na gustoću sjetve najveći udio u ukupnom prinosu (53%) ostvaren je u prvoj berbi, manji (29%) u drugoj i najmanji (18%) u trećoj.

Keywords

Eruca sativa Mill.; hidroponski uzgoj; sustav plutajućih ploča; rok uzgoja; dužina proizvodnog ciklusa

Hrčak ID:

163019

URI

https://hrcak.srce.hr/163019

Publication date:

2.11.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.468 *