hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine

Borislav Miličević ; Zvečevo d.d., Prehrambena industrija,
Igor Lukić ; Veleučilište u Rijeci
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Radoslav Miličević ; Fakultet sigurnosti na radu Zagreb
Đurđica Ačkar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (240 KB) str. 60-67 preuzimanja: 249* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Lukić, I., Babić, J., Šubarić, D., Miličević, R. i Ačkar, Đ. (2012). Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine. Glasnik Zaštite Bilja, 35 (5), 60-67. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163024
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 35, br. 5, 2012, str. 60-67. https://hrcak.srce.hr/163024. Citirano 05.12.2021.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Igor Lukić, Jurislav Babić, Drago Šubarić, Radoslav Miličević i Đurđica Ačkar. "Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine." Glasnik Zaštite Bilja 35, br. 5 (2012): 60-67. https://hrcak.srce.hr/163024
Harvard
Miličević, B., et al. (2012). 'Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine', Glasnik Zaštite Bilja, 35(5), str. 60-67. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163024 (Datum pristupa: 05.12.2021.)
Vancouver
Miličević B, Lukić I, Babić J, Šubarić D, Miličević R, Ačkar Đ. Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2012 [pristupljeno 05.12.2021.];35(5):60-67. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163024
IEEE
B. Miličević, I. Lukić, J. Babić, D. Šubarić, R. Miličević i Đ. Ačkar, "Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine", Glasnik Zaštite Bilja, vol.35, br. 5, str. 60-67, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163024. [Citirano: 05.12.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (234 KB) str. 68-75 preuzimanja: 193* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Lukić, I., Babić, J., Šubarić, D., Miličević, R. i Ačkar, Đ. (2012). The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates. Glasnik Zaštite Bilja, 35 (5), 68-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163024
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 35, br. 5, 2012, str. 68-75. https://hrcak.srce.hr/163024. Citirano 05.12.2021.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Igor Lukić, Jurislav Babić, Drago Šubarić, Radoslav Miličević i Đurđica Ačkar. "The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates." Glasnik Zaštite Bilja 35, br. 5 (2012): 68-75. https://hrcak.srce.hr/163024
Harvard
Miličević, B., et al. (2012). 'The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates', Glasnik Zaštite Bilja, 35(5), str. 68-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163024 (Datum pristupa: 05.12.2021.)
Vancouver
Miličević B, Lukić I, Babić J, Šubarić D, Miličević R, Ačkar Đ. The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2012 [pristupljeno 05.12.2021.];35(5):68-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163024
IEEE
B. Miličević, I. Lukić, J. Babić, D. Šubarić, R. Miličević i Đ. Ačkar, "The influence of fermentation process with immobilized yeast cells on quality of tangerine distillates", Glasnik Zaštite Bilja, vol.35, br. 5, str. 68-75, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163024. [Citirano: 05.12.2021.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine. Za određivanje spojeva arome i kvalitete destilata mandarine primijenjena je plinska kromatografija i senzorska analiza.
Dobiveni rezultati pokazali su da fermentacija s imobiliziranim stanicama kvasca pokazuje pozitivne učinke u proizvodnji destilata (dobivenih iz mandarine), odnosno povoljno utječe na kvalitetu i aromu destilata.
Tako su niže koncentracije hlapljivih spojeva, kao što su esteri i viši alkohola, bile prisutne u destilatu proizvedenom pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Osim toga, način fermentacije imao je značajan utjecaj na kvalitetu destilata mandarine.

Ključne riječi
manadarina; imobilizirane stanice kvasca; fermentacija; aroma; destilat

Hrčak ID: 163024

URI
https://hrcak.srce.hr/163024

[engleski]

Posjeta: 628 *