Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine

Borislav Miličević ; Zvečevo d.d., Prehrambena industrija,
Igor Lukić ; Veleučilište u Rijeci
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Radoslav Miličević ; Fakultet sigurnosti na radu Zagreb
Đurđica Ačkar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 240 Kb

str. 60-67

preuzimanja: 404

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 234 Kb

str. 68-75

preuzimanja: 258

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na kvalitetu destilata mandarine. Za određivanje spojeva arome i kvalitete destilata mandarine primijenjena je plinska kromatografija i senzorska analiza.
Dobiveni rezultati pokazali su da fermentacija s imobiliziranim stanicama kvasca pokazuje pozitivne učinke u proizvodnji destilata (dobivenih iz mandarine), odnosno povoljno utječe na kvalitetu i aromu destilata.
Tako su niže koncentracije hlapljivih spojeva, kao što su esteri i viši alkohola, bile prisutne u destilatu proizvedenom pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Osim toga, način fermentacije imao je značajan utjecaj na kvalitetu destilata mandarine.

Ključne riječi

manadarina; imobilizirane stanice kvasca; fermentacija; aroma; destilat

Hrčak ID:

163024

URI

https://hrcak.srce.hr/163024

Datum izdavanja:

2.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.211 *