Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ ENZIMSKOG PREPARATA POLIZYMA® NA PRIVIDNU PROBAVLJIVOST I ENERGETSKU VRIJEDNOST KRMIVA NA OSNOVI JEČMA I PŠENICE ZA BROJLERE
Janez Salobir
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Miroslav Štruklec
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Stojan Hergouth
; Jata-Reja, Ljubljana, Slovenija
Alenka Malenšek
; Krka, Novo mesto,Slovenija
Čedo Bogdanović
; Krka, Novo mesto,Slovenija
Sažetak
U pokusu u kojem su uključena 24 brojlera s tjelesnom masom od 1760 g ispitivan je tijekom pet dana utjecaj enzimskog preprata polizyma® na prividnu probavljivost i energetsku vrijednost krmiva na osnovi pšenice i ječma. U krmivu na osnovi pšenice zbog dodatka polizyma ® (1,0 kg/t) statistički signifikantno povećan je sadržaj suhe tvari u izmetu te prividna probavljivost organske tvari, sirovih bjelančevina, ukupnih masti, sirove vlaknine, nedušićne ekstraktivne tvari i organskog ostatka. u krmivu na osnovi ječma zbog dodatka polizyma® (0,5 i 1,0 kg/t) statistički je signifikantno povećana prividna probavljivost organske tvari, bezdušićnih ekstraktivnih tvari, sirove vlaknine, neutralnih deterdžentnih vlakana i organskog ostatka. Energetska vrijednost krmne smjese na osnovi pšenice zbog dodatka Polizyma ® statistički signifikantno raste za 9%, a energetska vrijednost krmne smjese na osnovi ječma za7 odnosno 8%.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164890
URI
Datum izdavanja:
17.6.1994.
Posjeta: 956 *