Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans

Vedran Slačanac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek
Jovica Hardi
Hrvoje Pavlović
Mato Vlainić
Mirela Lučan


Puni tekst: hrvatski pdf 393 Kb

str. 285-297

preuzimanja: 1.485

citiraj


Sažetak

Cilj ispitivanja bio je utvrditi antagonistički utjecaj kozjeg i kravljeg
mlijeka fermentiranog probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb- 46 na rast uropatogenog kvasca Candida albicans. Hipoteza u ovom radu bila je da fermentirano kozje mlijeko ima moguće jače inhibicijsko djelovanje na rast Candida albicans u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Povrh toga, praćene su korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara mliječno kisele fermentacije (broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost). Rezultati istraživanja pokazali su da fermentirano kozje mlijeko značajno jače inhibira rast Candida albicans u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko (P<0,05). Nije utvrđena nikakva korelacija stupnja inhibicije rasta Candida albicans s pH vrijednosti fermentiranog mlijeka i brojem živih stanica Bifidobacterium longum Bb-46 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku.

Ključne riječi

Bifidobacterium longum Bb-46; Candida albicans; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; inhibicijski učinak

Hrčak ID:

1654

URI

https://hrcak.srce.hr/1654

Datum izdavanja:

10.10.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.036 *