Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stav roditelja prema učenju stranih jezika kao jedan od čimbenika razvoja višejezičnosti u učenika

Željka Knežević orcid id orcid.org/0000-0002-1196-1363 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Šenjug Golub orcid id orcid.org/0000-0003-4137-3682 ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 374 Kb

str. 151-167

preuzimanja: 1.120

citiraj


Sažetak

Višejezičnost europskih građana u obliku poznavanja barem dva strana jezika uz materinski, uvrštena je u programatske dokumente Europske unije kao jedna od temeljnih kompetencija koju treba razvijati tijekom cijeloga života. Kao relevantan cilj europske obrazovne politike, razvoj višejezičnosti sve intenzivnije svoje mjesto pronalazi u nacionalnim kurikulima širom Europe pa tako i u Hrvatskoj. Pritom osnovnoškolska nastava stranih jezika, u kojoj se postavljaju temelji za cjeloživotno učenje jezika, ima središnju ulogu u procesu razvoja višejezičnosti. Uspješnosti tog procesa doprinosi veći broj čimbenika, među kojima se nalazi i pozitivan stav roditelja prema učenju stranih jezika.
U radu se prikazuju rezultati istraživanja stavova roditelja učenika nižih razreda prema učenju stranih jezika, njihovo shvaćanje višejezičnosti, važnosti određenih jezika za njihovo dijete te njihova uvjerenja o redoslijedu i ukupnom broju stranih jezika koje bi učenici trebali učiti u redovitom školovanju. Istra-živanje je provedeno na uzorku od 120 roditelja s područja sjeverozapadne Hrvatske. Utvrđena je razlika u stavu roditelja s obzirom na stupanj njihova
obrazovanja. Kao jezike važne za dijete najveći broj roditelja navodi engleski i njemački jezik. Pritom većina roditelja misli da bi učenici tijekom redovitoga obrazovanja trebali učiti najviše dva strana jezika, engleski kao prvi, a njemački kao drugi strani jezik.

Ključne riječi

osnovnoškolska nastava stranih jezika; višejezičnost učenika; stav roditelja prema učenju stranih jezika

Hrčak ID:

166162

URI

https://hrcak.srce.hr/166162

Datum izdavanja:

15.1.2015.

Posjeta: 2.062 *