Skip to the main content

Conference paper

UTJECAJ STUPNJA RAZVIJENOSTI PLODOVA NA KAKVOĆU I UROD SJEMENA KRASTAVACA

Zdravko Matotan ; Podravka d.d. Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska
Svjetlana Matotan ; Podravka d.d. Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska
Ružica Lešić ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 404 Kb

page 495-499

downloads: 175

cite


Abstract

U svrhu procjene optimalnog vremena za jednokratno mehanizirano ubiranja plodova krastavaca namijenjenih za sjemensku proizvodnju provedena su istraživanja kojima je za cilj bito utvrditi optimalni stupanj razvijenosti plodova kako bi se postigao što veći prinos i što bolja kvaliteta sjemena. Plodovi sorte krastavaca Delikates ubrani su u procijenjenom stupnju fiziološke zrelosti i obzirom na stupanj razvijenosti plodova podijeljeni u tri grupe te je nakon ekstrakcije utvrđen prinos kvatiteta dobivenog sjemena. Jednogodišnjim je istraživanjima utvrđeno da kod sorte krastavaca Delikates najveće prinose najkvalitetnijeg sjemena daju fiziološki zreli plodovi srednje veličine, narandžasto žute boje sa po 20 – 30% zelene površine. Krupni plodovi imali veći udjel ispunjenih sjemenki, veće mase 1000 zrna, ali smanjenu klijavost, dok je kod siinijih, fiziološki nepotpuno zrelih plodova, najmanja produkcija ispunjenih sjemenki u plodu, sjeme je najsitnije, ali zadovoljavajuće kvalitete. U cilju što veće produkcije visoko kvalitetnog sjemena krastavca sorte Delikates kao optimalnim vremenom za jednokratnu mehaniziranu berbu može se preporučiti stupanj fiziološke zrelosti plodova u kojem najveći dio plodova ima narandžasto žutu boju sa po 20 - 30% zelene površine.

Keywords

Hrčak ID:

168238

URI

https://hrcak.srce.hr/168238

Publication date:

24.7.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 540 *