Skip to the main content

Review article

ISTRAŽIVANJE I PROIZVODNJA ŠEĆERNE REPE U SAD

Ivica Liović ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 941 Kb

versions

page 309-317

downloads: 176

cite


Abstract

Šećerna repa je vrlo značajna kultura u SAD. Zbog osjetljivosti europskih sorata, koje su u početku uzgajane, američki oplemenjivači su počeli s oplemenjivanjem na otpornost prema kovrčanju lista (Curly Top Virus) i cerkospori (Cercospora beticola Sacc.). Otkrićem citoplazmatske muške sterilnosti (CMS) i O-tipa, omogućeno je korištenje heterozisa za prinos korijena, a otkrićem monogermnosti omogućena je sjetva na konačni razmak u redu. Posao oko šećerne repe objedinjava Beet Sugar Development Foundation (BSDF), zbog što veće i kvalitetnije proizvodnje korijena za šećerane. BSDF sudjeluje u istraživanjima, ali i podučavanju proizvođača korijena. Glavno proizvodno područje korijena šećerne repe je u području Minnesote i North Dakote, gdje je 1994. godine proizvedeno 11 miliona t korijena, što je 36% od ukupne proizvodnje u SAD. Proizvodnja korijena je organizirana kroz zadruge, a proizvođači samostalno odlučuju, s liste priznatih sorata, koju će sortu sijati. Proizvedeni korijen se plaća na osnovu kvalitete.

Keywords

šećerna repa; SAD; oplemenjivanje; proizvodnja korijena; kvalitet

Hrčak ID:

168246

URI

https://hrcak.srce.hr/168246

Publication date:

26.6.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 666 *