Sjemenarstvo, Vol. 15 No. 3-4, 1998.
Izvorni znanstveni članak
DOPRINOS OPLEMENJIVANJA POVEĆANJU URODA I KAKVOĆE KOD OZIME PŠENICE
Milutin Bede
; Agrigenetics d.o.o. Osijek, Hrvatska
Sonja Marić
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatska
Sažetak
Smišljenom rekombinacijom gena izvršene su promjene u pojedinim biljnim organima, prije svega visini biljke, visini stabljike i dužini klasa kod novih kultivara ozime pšenice što je rezultiralo i povećanjem uroda zrna u odnosu na standardnu sortu Žitarku. U prvoj grupi ispitivanih sorti povećani urod je bio za 6,65% veći u odnosu na Žitarku, u drugoj grupi 9,4%, u trećoj 10,82% a u četvrtoj grupi ispitivanih sorti 12,15%. Farinogramski i ekstenzogramski pokazatelji kakvoće kao i sadržaj ukupnih proteina u zrnu i sedimentacijska vrijednost brašna svrstavaju nove kultivare u vrlo kvalitetne sorte ozime pšenice. Ovo kontinuirano povećanje rodnosti i kakvoće genotipova je konkretan doprinos oplemenjivanja povećanju uroda i kakvoće ozime pšenice.
Ključne riječi
oplemenjivanje pšenice; visina stabljike; dužina klasa; genetska istraživanja sorte
Hrčak ID:
168274
URI
Datum izdavanja:
26.5.1998.
Posjeta: 914 *