Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ PREDSJETVENE PRIPREME TLA NA NICANJE ŠEĆERNE REPE NA PSEUDOGLEJNIM TLIMA U HRVATSKOJ

Mirko Gagro ; Agricultural Institute Križevci, Križevci, Croatia
Ferdo Bašić ; Faculty of agronomy, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 626 Kb

str. 353-359

preuzimanja: 203

citiraj


Sažetak

U periodu kroz tri godine (1983-1985) istraživane su različite varijante pripreme tla za sjetvu šećerne repe. Nakon dubokog jesenjeg oranja u jednoj varijanti tlo je u jesen tanjurano odmah nakon dubokog jesenjeg oranja. U drugoj varijanti tanjuranje je vršeno u proljeće. U obje varijante ispitivano je šest načina pripreme tla za sjetvu i to: 1. Tanjuranje u proljece +sjetvospremač; 2. Tanjuranje u proljeće + sjetvospremač + valjanje; 3. Tanjuranje u proljeće + sjetvospremač + valjanje iza sjetve; 4. Dva prohoda sjetvospremačem + valjanje; 5. Jedan prohod sjetvospremačem + valjanje; 6. Jedan prohod sjetvospremačem + valjanje + valjanje iza sjetve. lspitivana je brzina nicanja, % nicanja, prirod i digestija. U varijantama bez tanjuranja iza oranja u jesen, nicanje je trajalo od 14,11 do 9,54 dana, % nicanja se kretao od 62,27 do 73,43 %, prirod od 32641 do 40370 kg/ha, digestija od 14,28 do 16,28 %. Daleko bolji rezultati su dobiveni kada je u jesen iza dubokog oranja odmah provedeno tanjuranje. Nicanje je trajalo od 11,72 do 6,96 dana, postotak nicanja od 70,63 do 82,99 %, prirod od 38985 do 40677 kg/ha i digestija od 15,06 do 16,92%. Bolji rezultati za sva ispitivana svojstva dobiveni su u varijantama gdje je uključeno valjanje, a najbolji u varijanti proljeće priprema tla za sjetvu jedan prohod sjetvospremačem + valjanje + valjanje iza sjetve.

Ključne riječi

tlo; obrada; nicanje; prirod; digestija

Hrčak ID:

168660

URI

https://hrcak.srce.hr/168660

Datum izdavanja:

15.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.004 *