Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Ljerka Gregurek


Puni tekst: hrvatski pdf 712 Kb

str. 293-307

preuzimanja: 2.356

citiraj


Sažetak

U radu je prikazana retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranja i sušenja mlijeka u industrijskoj preradi mlijeka. Od Marca Pola (XIII. stoljeće), kada se prvi put spominje koncentriranje i sušenje, u industrijskim uvjetima tijekom XIX. stoljeća počinje se razvijati ovaj proces na bazi pronalazaka Nicholasa Apperta, G. Bordena, J. Meyenberga. Prava ekspanzija industrije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda je u XX. stoljeću. Krenulo se početkom stoljeća sa sušenjem na valjcima, ali je istovremeno razvijeno i sušenje raspršivanjem primjenom Percyevog patenta. Ta izvanredna inovacija omogućila je proizvodnju mnogih suhih proizvoda veoma visoke kakvoće, kako mliječnih tako i drugih kombiniranih prehrambenih, infant formula, farmaceutskih proizvoda. Zatim su uslijedila poboljšanja u koncentriranju i sušenju: u raspršivanje je uvedena instantizacija (1955.). Za industrijsku primjenu razvijene su membranske metode koncentriranja s frakcioniranjem (1970-tih godina), a uvedeno je i trostupnjevito sušenje (1980-tih godina).

Ključne riječi

koncentriranje i sušenje, mliječni proizvodi, membranske metode, instantizacija

Hrčak ID:

1688

URI

https://hrcak.srce.hr/1688

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.247 *