hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.53 No.4 Listopad 2003.

Pregledni rad

Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Ljerka Gregurek

Puni tekst: hrvatski, pdf (712 KB) str. 293-307 preuzimanja: 2.041* citiraj
APA 6th Edition
Carić, M. i Gregurek, Lj. (2003). Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 53 (4), 293-307. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1688
MLA 8th Edition
Carić, Marijana i Ljerka Gregurek. "Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 53, br. 4, 2003, str. 293-307. https://hrcak.srce.hr/1688. Citirano 18.10.2018.
Chicago 17th Edition
Carić, Marijana i Ljerka Gregurek. "Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 53, br. 4 (2003): 293-307. https://hrcak.srce.hr/1688
Harvard
Carić, M., i Gregurek, Lj. (2003). 'Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 53(4), str. 293-307. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1688 (Datum pristupa: 18.10.2018.)
Vancouver
Carić M, Gregurek Lj. Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 09.10.2003. [pristupljeno 18.10.2018.];53(4):293-307. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1688
IEEE
M. Carić i Lj. Gregurek, "Retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.53, br. 4, str. 293-307, listopad 2003. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1688. [Citirano: 18.10.2018.]

Sažetak
U radu je prikazana retrospektiva razvoja tehnologije koncentriranja i sušenja mlijeka u industrijskoj preradi mlijeka. Od Marca Pola (XIII. stoljeće), kada se prvi put spominje koncentriranje i sušenje, u industrijskim uvjetima tijekom XIX. stoljeća počinje se razvijati ovaj proces na bazi pronalazaka Nicholasa Apperta, G. Bordena, J. Meyenberga. Prava ekspanzija industrije koncentriranih i sušenih mliječnih proizvoda je u XX. stoljeću. Krenulo se početkom stoljeća sa sušenjem na valjcima, ali je istovremeno razvijeno i sušenje raspršivanjem primjenom Percyevog patenta. Ta izvanredna inovacija omogućila je proizvodnju mnogih suhih proizvoda veoma visoke kakvoće, kako mliječnih tako i drugih kombiniranih prehrambenih, infant formula, farmaceutskih proizvoda. Zatim su uslijedila poboljšanja u koncentriranju i sušenju: u raspršivanje je uvedena instantizacija (1955.). Za industrijsku primjenu razvijene su membranske metode koncentriranja s frakcioniranjem (1970-tih godina), a uvedeno je i trostupnjevito sušenje (1980-tih godina).

Ključne riječi
koncentriranje i sušenje; mliječni proizvodi; membranske metode; instantizacija

Hrčak ID: 1688

URI
https://hrcak.srce.hr/1688

[engleski]

Posjeta: 2.659 *