Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bakterioze rajčice

Ivana Križanac ; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Jelena Plavec ; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja


Puni tekst: hrvatski pdf 340 Kb

str. 516-520

preuzimanja: 1.640

citiraj


Sažetak

Rajčica je jedna od važnih kultura u Hrvatskoj i godišnje se proizvede između 20 i 30 tisuća tona. Iako su se poljoprivredne površine zasađene rajčicom (u polju i u zaštićenom prostoru) u posljednjih nekoliko godina stalno smanjivale, zbog intenzivne proizvodnje prirod je u stalnom porastu i 2014. iznosio je više od 60 tona po hektaru. Tri su gospodarski najvažnije bakterioze rajčice: bakterijska pjegavost, krastavost plodova i bakterijsko venuće rajčice. Pojava i širenje bolesti ovise o vremenskim uvjetima, načinu proizvodnje te kultivaru. Ovisno o više čimbenika i primijenjenim mjerama zaštite, moguće je usporiti razvoj bolesti te smanjiti njihovu potencijalnu važnost i gospodarske štete.

Ključne riječi

rajčica; bakterijska pjegavost; krastavost plodova; bakterijsko venuće

Hrčak ID:

169661

URI

https://hrcak.srce.hr/169661

Datum izdavanja:

1.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.186 *