Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi

Greta Krešić ; Faculty of Tourism and Hospitality Management, Department of Nutrition, Opatija, Croatia
Irena Colić Barić
Borislav Šimundić


Puni tekst: hrvatski pdf 67 Kb

str. 125-135

preuzimanja: 1.401

citiraj


Sažetak

Cilj rada je utvrditi udio mlijeka i mliječnih proizvoda kao značajnih izvora energije, makronutrijenata, vitamina i minerala u prosječnoj hotelskoj menu ponudi. U tu svrhu izvršena je nutritivna analiza 66 cjelodnevnih menu ponuda (doručak, ručak, večera). Rezultati su statistički obrađeni i uspoređeni sa preporukama, uz osvrt na potrebe gostiju srednje i starije životne dobi, oba spola. Dobiveni rezultati su pokazali da obroci nisu uravnoteženi, te da prevelik udio ukupne energijske vrijednosti potječe od masti (prosječno 47.95%) dok svega 37.57 % ukupne energije potječe iz ugljikohidratnih izvora. Ukupna energijska vrijednost obroka bila je viša od preporuka za sve analizirane skupine gostiju. Udio energijske vrijednosti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda je 11% što se može smatrati zadovoljavajućim. Najčešće ponuđena namirnica iz ove skupine bilo je mlijeko, dok je sladoled na drugom mjestu. Neophodno je povećati ponudu jogurta i ostalih mliječno fermentiranih proizvoda, posebice u ponudi za goste starije životne dobi. Unosom mlijeka i mliječnih proizvoda muškarci i žene su zadovoljili 92% potreba za kalcijem obzirom na RDA preporuke, odnosno 61.80% potreba prema DRI preporukama za osobe starije životne dobi.

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; hotelska ponuda

Hrčak ID:

1698

URI

https://hrcak.srce.hr/1698

Datum izdavanja:

15.4.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.977 *