Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

EDUCIRANOST, MOTIVIRANOST I STAVOVI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA O OBITELJSKOM NASILJU

Valentina Šapina ; Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 435 Kb

str. 7-39

preuzimanja: 1.031

citiraj


Sažetak

Kako bismo prikazali ozbiljnost i sveprisutnost nasilja u obitelji u društvu, u radu je napravljena analiza prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji za razdoblje od 2003. do 2013. godine na razini Republike Hrvatske. Također je istaknuta važnost policijskih službenika pri postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja jer oni nerijetko prvi dolaze na mjesto događaja: stoga način na koji oni reagiraju u takvim situacijama, njihov stav prema žrtvi i zaštita koju joj pružaju od ključne su važnosti za sigurnost žrtve i odgovornost počinitelja.

Glavni cilj ovoga rada provedba je istraživanja slažu li se policijski službenici s mitovima o obiteljskom nasilju, smatraju li nasilje u obitelji javnom ili privatnom stvari te stupanj njihove educiranosti i zainteresiranosti za postupanje u slučajevima obiteljskog nasilja. Istraživanje je provedeno nad policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke uz pomoć anketnog upitnika, a analizom provedenog istraživanja došli smo do zaključka da unatoč borbi protiv nasilja u obitelji i nadalje postoji visok stupanj tolerancije na obiteljsko nasilje, dok educiranost i motiviranost policijskih službenika nisu na dostatnoj razini što sigurno utječe na učinkovitost policijskih službenika, kao i kvalitetu pružanja zaštite žrtvi nasilja u obitelji.

Ključne riječi

mitovi o nasilju u obitelji; analiza statističkih pokazatelja; javni/privatni problem; učinkovitost; educiranost; policijski službenici

Hrčak ID:

172223

URI

https://hrcak.srce.hr/172223

Datum izdavanja:

30.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.018 *