Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Poticaj akademika Žarka Dadića istraživanju islamskih rukopisnih tekstova, posebno u Bosni i Hercegovini

Zalkida Hadžibegović


Puni tekst: bosanski pdf 401 Kb

str. 509-517

preuzimanja: 360

citiraj


Sažetak

Akademik Žarko Dadić, kao profesor i mentor, na poseban način je utjecao na razvijanje svijesti svojih studenata o nužnosti razumijevanja međusobne interakcije znanosti, povijesti i filozofije znanosti, kao i njihove povezanosti s razvojem društva i civilizacija uopće. Na tom putu učenja i proučavanja povijesti i filozofije znanosti i matematike, akademik Žarko Dadić je bio nesebičan i briljantan mentor svojim studentima, posebno u izboru tema i znanstvenih istraživanja za
magistarske radnje i disertacije. Gledajući s druge strane, akademik Žarko Dadić je istovremeno dao nemjerljiv poticaj i doprinos u istraživanjima dokumentacijskog materijala kao što su islamski rukopisni tekstovi, koji pripadaju bosanskohercegovačkoj kulturnoj i znanstvenoj baštini. Neka se istraživanja islamskih rukopisnih tekstova iz područja povijesti i filozofije astronomije i matematike ne bi možda niti dogodila da nije bilo izuzetnog poticaja akademika Žarka Dadića.
Bez takvih poticaja dio akademske zajednice u svijetu ne bi imao informacije o postojanju značajnih izvora u Bosni i Hercegovini, za istraživanja povijesti i filozofije znanosti i matematike.

Ključne riječi

akademik Žarko Dadić; Bosna i Hercegovina; islamski rukopisni tekstovi; povijest i filozofija znanosti i matematike

Hrčak ID:

176715

URI

https://hrcak.srce.hr/176715

Datum izdavanja:

7.3.2017.

Posjeta: 772 *