Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ZAVIČAJNO OBILJEŽJE KNJIŽNICE PROFESORA ANTE GLAVIČIĆA

TATIJANA PETRIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 1.713 Kb

str. 293-313

preuzimanja: 1.811

citiraj


Sažetak

Uvidom u knjižnicu profesora Ante Glavičića koja je u vlasništvu nasljednika, ustanovljeno je da ona sadrži 553 naslova monografija i 98 naslova serijskih publikacija. U knjižnici je veći broj vodiča po muzejima i galerijama, kataloga izložbi, planova gradova i vodiča po gradovima Jadrana i Istre i njihova turističkoga promidžbenog materijala, te dosta važne kartografske građe Senja, Hrvatskog primorja i Velebita. Analiza zbirke po znanstvenim disciplina pokazuje da je najviše knjiga iz područja arheologije, povijesti, etnografije, te da posjeduje osnovnu stručno-znanstvenu literaturu iz navedenih područja. Dio djela vezan je za kulturološku povijest Senja i njegove bliže okolice.
Knjižnica pruža dobar pregled tiskarstva u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću. Iz toga pregleda po gradovima Zagrebu, Karlovcu, Senju i Puli uočava se važnost tadašnjih tiskara/nakladnika i knjižara za kulturnu baštinu Hrvatske, a posebno je uočljiva važnost Senja i njegova tiskarstva u istom periodu.
Knjižnica ima sve elemente zavičajne zbirke, jer je na jednom mjestu skupljena građa o Senju i Senjanima, tiskana u Senju i drugdje. Posebnost ove zbirke je u zavičajnim listovima grada Senja i okolice. Takvi časopisi i listovi broje 13 naslova, a za izlaženje nekih od njih zaslužan je profesor A. Glavičić.

Ključne riječi

povijest tiskarstva/nakladništva; zavičajna zbirka; zavičajna periodika

Hrčak ID:

17743

URI

https://hrcak.srce.hr/17743

Datum izdavanja:

29.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.812 *