Izvorni znanstveni članak
FIZIKALNA I MEHANIČKA SVOJSTVA JAJA SLOBODNO DRŽANIH KOKOŠI HRVATICA I NJIHOVA USPOREDBA S JAJIMA IZ KAVEZNOG UZGOJA
Ante Galić
orcid.org/0000-0002-0155-7228
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Stjepan Pliestić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Dubravko Filipović
orcid.org/0000-0001-6845-4365
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Igor Kovačev
orcid.org/0000-0002-0392-1089
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Krešimir Čopec
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković
orcid.org/0000-0002-7418-3968
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalna i mehanička svojstva jaja slobodno držanih kokoši hrvatica i njihova usporedba sa svojstvima jaja Hy-Line hibrida iz kaveznog uzgoja. Jaja kokoši hrvatica su bila u prosjeku 8.8% kraća, 12.7% uža i imala su 11.4% manji srednji geometrijski promjer, 24.0% manju površinu, 38.0% manji volumen i 12.4% manju debljinu ljuske u odnosu na jaja iz kaveznog uzgoja. Prosječna masa jaja kokoši hrvatica bila je 51.01 g, što je 37.4% manje nego masa jaja iz kaveznog uzgoja. S obzirom na utvrđeni indeks oblika od 72.52%, oblik jaja kokoši hrvatica može se okarakterizirati kao normalan odnosno standardan. U odnosu na jaja iz kaveza stambenih sustava, jaja kokoši hrvatica su imala jaču ljusku, njihova prosječna čvrstoća bila je 20.1% veća i potrebna je u prosjeku 9.3% veća sila za razbijanje jaja.
Ključne riječi
dimenzije jaja; indeks oblika; jačina ljuske; sila razbijanja; čvrstoća jaja
Hrčak ID:
180196
URI
Datum izdavanja:
12.4.2017.
Posjeta: 1.706 *