Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.10.3-4.2

PROJEKTNA KULTURA

Ante Bistričić ; Kvarner banka, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.546 Kb

str. 31-40

preuzimanja: 674

citiraj


Sažetak

Nastajanje projektne kulture je tijesno povezano s nastajanjem i razvojem organizacijske kulture. Projektna kultura je podkultura organizacijske kulture poslovnih sustava. O njoj su u velikoj mjeri ovisni rast i razvoj, to jest izvedba strategija poslovnih sustava s realizacijom programa projekata i s pomoću projektnog managementa. Ako projektna kultura nije na zavidnom nivou, to znači otežano izvođenje projekata i sa time također strategija poslovnih sustava te rad projektnog managementa i projektnoga tima u cjelini.
Upravo tako je na nastajanje i razvoj projektne kulture u poslovnim sustavima i društvu u cjelini utjecao razvoj projektnoga managementa. Razvoj projektnog managementa će također i u budućnosti značajno utjecati na razvoj projektne kulture u poslovnim sustavima i društvu u cjelini.
Promjene projektne kulture su nužnost opstanka i razvoja poslovnih sustava. Promjene projektne kulture su uspješnije ako se započnu odvijati od vrha poslovnog sustava i šire se prema podsustavima. Zbog toga je odnos managementa do strategija i programa projekata vrlo važan činilac projektne kulture i posljedično vrlo značajan činilac
uspješnoga izvođenja programa projekata.

Ključne riječi

projektna kultura; organizacijska kultura; projektni management; projektno okruženje; strategija

Hrčak ID:

181420

URI

https://hrcak.srce.hr/181420

Datum izdavanja:

30.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.282 *