Skip to the main content

Original scientific paper

NOVI PRILOG POZNAVANJU FLORISTIČKOG SASTAVA AS. SATUREJO SUBSPICATAE-CARICETUM HUMILIS TRINAJSTIĆ (1999) 2007, NOM. CORR. HOC LOCO IZ HRVATSKE I BOSNE

I. Trinajstić


Full text: croatian pdf 778 Kb

page 179-186

downloads: 811

cite


Abstract

U radu se iznose novi podaci o florističkom sastavu sastojina kamenjarskih pašnjaka koji su prvotno (usp. Trinajstić 1999) opisani kao posebna asocijacija ”Saturejo-Caricetum humilis“. Budući da u florističkom sastavu pašnjačke vegetacije dinarskoga prostora Hrvatske i Bosne sudjeluju u prvom redu dvije vrste roda Satureja – S. montana i S. subspicata s obje podvrste (subsp. subspicata i subsp. liburnica, usp. Šilić 1979), a mjestimično i njihov križanac S. x karstiana, iz imena ”Saturejo-Caricetum humilis“ nije vidljivo o kojoj se od navedenih vrsta roda Satureja radi. Kako u florističkom sastavu as. ”Saturejo-Caricetum humilis“ dominira upravo vrsta Satureja subspicata, bilo je potrebno ime ”Saturejo-Caricetum humilis“ korigirati u Saturejo subspicatae-Caricetum humilis, što je izvršeno u ovoj prigodi.
Napokon, floristički sastav tako imenovane asocijacije dopunjen je s još 4 fitocenološke snimke. Na fitocenološkoj tablici 1 snimke 1 i 2 potječu iz Hrvatske, a snimke 3 i 4 potječu iz Bosne (stupci 1-4). U stupcu 7 (S1+2) prikazan je sveukupni floristički sastav na temelju 13 fitocenoloških snimaka, ukupno 122 taksona.

Keywords

Saturejo subspicatae-Caricetum humilis; nomenklaturna korekcija imena; kamenjarski pašnjaci; vegetacija Hrvatske

Hrčak ID:

18193

URI

https://hrcak.srce.hr/18193

Publication date:

20.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.575 *