Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.21.1-2.2

Ekonomska ocjena investicije podizanja nasada maslina na kršu - Rezultati istraživanja melioracije (25 ha) terena u općini Tisno (Girića rat)

Marin Čagalj orcid id orcid.org/0000-0003-4193-7759 ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Frane Strikić orcid id orcid.org/0000-0002-0913-0632 ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.333 Kb

str. 13-26

preuzimanja: 712

citiraj


Sažetak

Radi povećanja proizvodnih površina, u nedostatku obradivih poljoprivrednih površina u obalnom dijelu RH, sve više su se počeli krški tereni privoditi (melioracijom i kultivacijom) u poljoprivredna obradiva tla za intenzivne uzgoje. Kultivacija krša podrazumijeva financijski zahtjevne zahvate za pripremu tla pogodnog za uzgoj poljoprivrednih kultura, kao što su čišćenje i uklanjanje nadzemne vegetacije, niveliranje terena, ripanje ili pikamiranje, rigolanje, te mljevenje i sitnjenje kamena. S obzirom da je priprema krškog terena prvi korak i osnovni preduvjet za uspješnu realizaciju podizanja nasada maslina, te ujedno i financijski najveći izdatak u investicijskim troškovima, u tom kontekstu cilj rada je napraviti analizu ocjene ekonomske opravdanosti i financijske izvodljivosti ulaganja. Modelnom kalkulacijom utvrđeni investicijski i proizvodni troškovi, te prihodi predstavljali su ulazne parametre za financijski dio cost-benefit analize, analize osjetljivosti investicije, te ekonomsku analizu mjerila poslovne uspješnosti. Dobiveni rezultati analize investicije pokazuju da je investicija podizanja 25 ha maslinika na kršu ekonomski i financijski izvodljiva, te efikasna, uz uvjet ostvarivanja očekivanih uroda i trženja maslinovog ulja.

Ključne riječi

maslinarstvo, krš, melioracija, investicija, ekonomska opravdanost

Hrčak ID:

186188

URI

https://hrcak.srce.hr/186188

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.844 *