Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.21.1-2.4

Ocjena proizvodnog prostora Knina za uzgoj masline

Dimitrije Dujmović ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Marko Šuste ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Marko Duvančić ; Veleučilište Marko Marulić, Knin, Hrvatska
Frane Strikić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 870 Kb

str. 35-50

preuzimanja: 647

citiraj


Sažetak

U posljednjih dvadesetak godina zahvaljujući klimatskim promjenama u svijetu i kod nas postoji pozitivan trend širenja masline. Kultura uzgoja masline uglavnom se širi u područja netipična za uzgoj ove vrste. Netipični maslinarski prostor je područje unutrašnjosti Dalmacije koji obuhvaća područja gradova Obrovac, Benkovac, Knin, Drniš, Sinj, Imotski i Vrgorac. Tako je u zadnja dva desetljeća u području unutrašnjosti Dalmacije posađeno nekoliko tisuća stabala masline. Najčešći razlog sadnje su navodne „klimatske promjene“ koje su dovele po riječima proizvođača do mogućnosti uzgoja masline i ovom području. Sadnja se uglavnom odvija bez konzultacija sa strukom i znanosti te bez kvalitetne analize proizvodnog prostora za uzgoja masline. U ovom radu analizirane su klimatske i pedološke prilike u području grada Knina kako bi kvalitetno ocijenili prostor za uzgoj masline. Glavni ograničavajući čimbenik uzgoja masline u ovom području jesu klimatske prilike. U analizi klimatskih prilika koristili smo se metodom za ocjenu klimatskih prilika za uzgoj masline po Briccoliu (1925.) modificiranoj prema Miljkoviću (1984.). Od mogućih 60 bodova za odnos temperature i oborina Knin ima 40,5. Kada se oduzmu negativni bodovi za klimu dobije se rezultat od -11.5 bodova. Radi ove činjenice područje Knina zaslužuje negativnu ocjenu za uzgoj maslina s obzirom na klimu što ponajviše može zahvaliti niskim temperaturama. Iz ovog možemo zaključiti kako analizirano područje nije pogodno za komercijalni uzgoj masline, a istovremeno postoji mogućnost uzgoja na pojedinim mikrolokacijama koje treba pažljivo analizirati.

Ključne riječi

maslina; ocjena proizvodnog prostora; klimatske prilike; područje uzgoja

Hrčak ID:

186196

URI

https://hrcak.srce.hr/186196

Datum izdavanja:

31.8.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.953 *