Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.21.1-2.5
Istraživanje kemijskog sastava plodova sorti višanja u ekologijskim uvjetima Slavonije
Ivo Miljković
; Čazmanska 2/III, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje kemijskog sastava plodova višanja: Gorsemska, Rexelle, Kelleris 14, Heimannova konzervna i Oblačinska, na podlozi divlje trešnje (Prunus avium L.), provedeno je tijekom tri godine u ekološkim uvjetima Slavonije. Istraživanjima je utvrđeno da najveću topivu suhu tvar, količinu ukupnog i reduktivnog šećera sadrže plodovi sorti Rexelle i Kelleris 14, a najmanje plodovi Oblačinske. Između sorti Rexelle i Kelleris 14 i ostale tri sorte utvrđena je statistički opravdana razlika. Podjednaku količinu topive suhe tvari sadrže plodovi sorti Gorsemska i Heimannova konzervna, dok je količina šećer nešto veća u sorte Gorsemska. Sorta Heimannova konzervna sadrži nešto više šećera nego Oblačinska, ali ta razlika nije statistički opravdana. Utvrđena je niska količina saharoze u plodovima istraživanih sorti. Razlika u količini saharoze među sortama nije statistički opravdana. Signifikantno više ukupnih kiselina sadrže plodovi sorti Gorsemska, Kelleris 14 i Oblačinske od plodova sorti Rexelle i Heimannova konzervna. Vrijednosti pH su se kretale u granicama od 3,01 do 3,24.
Ključne riječi
višnja; sorte; kemijski sastav plodova
Hrčak ID:
186198
URI
Datum izdavanja:
31.8.2017.
Posjeta: 1.554 *