Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću

Vesna Samobor
Marija Vukobratović
Marijana Ivanek-Martinčić
Marijan Jošt


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 5-11

preuzimanja: 1.243

citiraj


Sažetak

Nakon nekoliko programa oplemenjivanja usmjerenih na visoku rodnost (rezultat cv. Pitoma) i visoku pekarsku kakvoću (cv. Divana), posljednji program usmjeren je prema oplemenjivanju pšenice za održivo ratarenje. Time su određeni i novi ciljevi oplemenjivanja: - fenotip prikladan za manja ulaganja (mineralna gnojiva i za-štitnih sredstava), - povećane otpornosti ili tolerantnost prema prevalentnim bole-stima pšenice, - isti ili veći urod uz zadržavanje visokih kvalitetnih karakteristika. U prvom ciklusu ovog programa testiran je svjetski sortiment pšenica (Argentina, Njemačka, Novi Zeland, Rumunjska, USA) na potencijalne davaoce traženih svojstava, prvenstveno otpornosti prema bolestima. Zatim je u direktnom i recipročnom križanju dva odabrana izvora s Divanom proizvedena velika cijepajuća F2 generacija, a u narednim generacijama vršen je izbor po fenotipu. U F6 generaciji na oko pet tisuća potomstava provedena je rigorozna selekcija na temelju fenotipa, otpornost prema pepelnici te udjela bjelančevina zrna. Konačni rezultat te selekcije bilo je 46 odabranih F10 linija gotovo potpuno otpornih prema pepelnici i udjela bjelančevina približno sličnog, pa i višeg od onog u boljeg roditelja – sorte Divana. Zbog ekstremne suše (odsustvo bolesti i visoka kakvoća) mikropokusi tijekom dvije posljednje godine nisu dali dobru mogućnost daljnjeg izbora, pa se pokus za konačni izbor najboljih genotipova nastavlja još jednu (2005.) godinu, no temeljem već postignutih rezultata mogu se očekivati pšenice slične ili više rodnosti od standarda Žitarke, otporne prema pepelnici, a kakvoće približne onoj u sorte Divana.

Ključne riječi

oplemenjivanje; pšenica; kruh; kvaliteta

Hrčak ID:

1872

URI

https://hrcak.srce.hr/1872

Datum izdavanja:

1.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.459 *