Stručni rad
Profesionalna otrovanja živom
Miroslav Fleischhacker
Sažetak
Profesionalna otrovanja živom i njezinim spojevima susrećemo mnogo rjeđe nego otrovanja olovom. Još se i danas u mnogim industrijskim granama i laboratorijima upotrebljava živa i njeni spojevi i zato je poznavanje kliničke slike otrovanja živom, i njezine patogeneze, tehnologije i preventive stalno aktuelno. To je potrebno i radi toga, što mnogi bolesnici otrovani živom, osobito u lakšim slučajevima, pokazuju simptome bolesti, koji se javljaju kod općih svakodnevnih bolesti. Takovi se bolesnici vode pod najrazličitijim diagnozama. Međutim tvrdokornost na sve pokušaje liječenja kao i pojava težih simptoma konačno prisiljavaju liječnika da ispita radnu anamnezu. To ga tek dovodi do ispravne diagnoze, a bolesnika do izlječenja.
Ključne riječi
Hrčak ID:
188284
URI
Datum izdavanja:
6.10.1947.
Posjeta: 1.180 *