Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.25234/pv/5575

ZAŠTITA OVRŠENIKA U SVJETLU NOVINA U OVRSI NA NEKRETNINI

Slađana Aras Kramar orcid id orcid.org/0000-0002-8908-775X ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 268 Kb

str. 9-39

preuzimanja: 4.764

citiraj


Sažetak

Cilj je rada raspraviti i analizirati novine koje su posljednjim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona unesene u postupak ovrhe na nekretnini u odnosu na zaštitu ovršenika te nekretnine u kojoj stanuje i koja je nužna za zadovoljenje njegovih osnovnih životnih potreba i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati.

U tom kontekstu, u radu je sadržana sumarna povijesna geneza uređenja ovrhe na nekretnini, posebice u odnosu na zaštitu ovršenika od donošenja prvog Ovršnog zakona iz 1996. pa do Zakona iz 2012. godine. Potom slijedi analiza i rasprava o novinama Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2014. u odnosu na zaštitu ovršenika, odnosno nekretnine u kojoj stanuje i koja je nužna za zadovoljenje njegovih osnovnih stambenih potreba i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati. U trećem dijelu rada sadržana je analiza novije odluke Europskog suda za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Sud) u predmetu Vaskrsić protiv Slovenije, a u kojem je Sud – različito od dosadašnje prakse – odlučivao o povredi prava na mirno uživanje vlasništva iz čl. 1. Protokola 1. uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u ovršnom postupku. Pritom je Sud istaknuo potrebu primjene testa razmjernosti i u postupku ovrhe na nekretnini. Raspravu o predmetu Vaskrsić protiv Slovenije slijedi analiza i rasprava o novinama koje je u postupak ovrhe na nekretnini u odnosu na zaštitu ovršenika unio posljednji Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz srpnja 2017. godine. Konačno, u zaključnom dijelu rada sadržan je sažetak provedenog istraživanja, evaluacija novina koje su unesene u postupak ovrhe na nekretnini u odnosu na zaštitu ovršenika te nekretnine koja je nužna za zadovoljenje njegovih osnovnih životnih potreba, kao i promišljanja autora o novom pravozaštitnom cilju ovršnog postupka.

Ključne riječi

ovrha na nekretnini; zaštita ovršenika; Europski sud za ljudska prava; Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2017.; postupak

Hrčak ID:

191763

URI

https://hrcak.srce.hr/191763

Datum izdavanja:

30.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.868 *