Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PUNOLJETNOST »GLUMACA U ZAGVOZDU«: ŠTO OVE KAZALIŠNE SUSRETE ČINI POPULARNIM (KAZALIŠNIM) FENOMENOM?

Mirjana Roščić
Helena Peričić ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 338-373

preuzimanja: 420

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 317 Kb

str. 338-373

preuzimanja: 115

citiraj


Sažetak

Od 1998. Zagvozd – selo u zaleđu Splita (Dalmacija, Hrvatska) – bio je mjesto kazališnih susreta pod nazivom »Glumci u Zagvozdu«. Mnogo je medijskih napisa objavljeno o tom važnom kulturnom događaju koji je započeo bez financijskih sredstava i opreme, i koji svakog ljeta okuplja glumce te upoznaje publiku s novim kazališnim predstavama iz cijele Hrvatske. Ta je manifestacija proizvela kazališnu družinu pod nazivom »Glumci u Zagvozdu« koja daje predstave u raznim kazališnim kućama u Hrvatskoj, Austriji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Manifestaciju je pokrenuo Vedran Mlikota, poznati hrvatski glumac, uz pomoć Darka Ćurda, Žarka Potočnjaka, Zlatka Viteza i Blaženka Dedića. Svojim su utjecajem ti kazališni susreti prerasli lokalni eksperiment popularizacije glume/glumaca/kazališta u samom Zagvozdu; manifestacija je to koja je sazrela i razvila se u važno javno događanje pa i festival koji ima utjecaja na kulturnu klimu južne Dalmacije (uključujući Makarsku, Imotski i Split) i hrvatski kazališni život u cjelini.
U svom radu autorice raspravljaju o tom neobičnom kulturnom fenomenu te istražuju njegove impulse među lokalnim stanovništvom i reakcije kazališnih kritičara i publike u čitavoj Hrvatskoj.
Ovo je prvi tekst u kojem se o susretima »Glumci u Zagvozdu« piše na akademskoj razini. Osim toga, u ovom se radu nudi prvi kronološki pregled svih predstava koje su se izvodile na tim kazališnim susretima u razdoblju između 1998. i 2015. godine.

Ključne riječi

Zagvozd, zaleđe južne Dalmacije (Hrvatska), »Glumci u Zagvozdu«, glumački festival, osnivanje 1998., popularizacija glume/glumaca/kazališta

Hrčak ID:

192192

URI

https://hrcak.srce.hr/192192

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.022 *