Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Prikaz knjige: Maximilian Fuchs, Franz Marhold, Europäisches Arbeitsrecht, Handbuch, 5. izdanje, Verlag Österreich, Wien, 2018.

Ivana Vukorepa orcid id orcid.org/0000-0001-6759-9992 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 94 Kb

verzije

str. 163-165

preuzimanja: 597

citiraj


Sažetak

U izdanju Verlag Österreich nedavno je objavljeno 5. izdanje vrhunskog priručnika iz područja europskog radnog prava pod naslovom Europäisches Arbeitsrecht. Autori su Maximilian Fuchs, professor emeritus, nekoć predstojnik katedre za građansko, njemačko te europsko radno i socijalno pravo na Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt, i profesor Franz Marhold, predstojnik katedre za poduzetničko pravo te radno i socijalno pravo na Wirtschaftsuniversität Wien.
Riječ je o vrlo preglednoj i poučnoj knjizi iz područja europskog radnog prava, koja se u zemljama njemačkoga govornog područja upotrebljava i kao udžbenik. Može biti vrlo korisna širokoj javnosti: sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, studentima, sucima, odvjetnicima, odnosno svim pravnicima koji se zanimaju ili bave radnim pravom. U knjizi autori analiziraju važnost svih primarnih i sekundarnih izvora prava EU-a u društveno-povijesnom i političkom kontekstu razvoja europskog radnog prava, pri tome dajući teorijsku pozadinu i znanstveni osvrt. Osim analize europskog zakonodavstva uzimaju u obzir i utjecaj bogate sudske prakse Suda EU-a. Vrlo je korisno što je knjiga dodatno opremljena popisom svih korištenih sudskih odluka, pojmovnim kazalom te popisom kratica. Na početku knjige naznačen je popis sličnih priručnika i udžbenika pisanih na njemačkom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku, dok je na početku svakog od triju glavnih dijelova knjige dan bogat popis upotrijebljene literature. Dodatno, kroz sam sadržaj knjige nalazimo brojne bilješke koje čitatelja upućuju na važne izvore koji su korišteni u obradi pojedine teme: pravne izvore, sudsku praksu te stručnu i znanstvenu literaturu.

Ključne riječi

radno pravo; europsko radno pravo

Hrčak ID:

195562

URI

https://hrcak.srce.hr/195562

Datum izdavanja:

1.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.621 *