Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21860/medflum2018_198238

Nova kirurška metoda zatvaranja spuštene traheoezofagealne fistule

Jelena Vukelić orcid id orcid.org/0000-0001-5828-9087 ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka
Robert Tićac ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka
Žana Sokolić ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka
Mateo Tićac ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Milodar Kujundžić ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.067 Kb

str. 217-223

preuzimanja: 838

citiraj


Sažetak

Cilj: Traheoezofagealni govor pomoću govorne proteze čini zlatni standard u rehabilitaciji glasa laringektomiranih bolesnika. Jedna od mogućih komplikacija vezana uz korištenje govorne proteze je spuštanje traheoezofagealne fistule. Cilj ovog rada je prikazati novu metodu kirurškog pristupa zatvaranja spuštene traheoezofagealne fistule.
Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 6 bolesnika s spuštenom traheoezofagealnom fistulom. U liječenju smo koristili novu kiruršku metodu zatvaranja spuštene traheoezofagealne fistule koja se bazira na prikazivanju fistule u punom opsegu od 360° i postavljanju dvostruke ligature kanala traheoezofagealne fistule.
Rezultati: U naših bolesnika nije došlo do komplikacija povezanih s kirurškim liječenjem (infekcije, krvarenje), kao niti do ponovnog spuštanja govorne proteze. Svi pacijenti su nakon ponovno postavljanja govorne proteze imali dobro rehabilitiran glas i govor.
Zaključci: Metoda koju smo koristili u zatvaranju spuštene traheoezofagealne fistule je jednostavna i učinkovita. Također, obzirom da ne zahtjeva posebne kirurške instrumente lako je primjenjiva i dostupna za korištenje u svakodnevnoj kirurškoj praksi.

Ključne riječi

govorna proteza, rehabilitacija glasa, totalna laringektomija, traheoezofagealna fistula

Hrčak ID:

198238

URI

https://hrcak.srce.hr/198238

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.806 *