Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ ALBUMINA I GLOBULINA NA PEKARSKU KAKVOĆU PŠENICE (Triticum aestivum L.)
Daniela Horvat
Gordana Šimić
G. Drezner
K. Dvojković
Sažetak
Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC).
U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, indeksa glutena, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.
Ključne riječi
pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća
Hrčak ID:
19828
URI
Datum izdavanja:
23.4.2007.
Posjeta: 2.727 *