Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ ALBUMINA I GLOBULINA NA PEKARSKU KAKVOĆU PŠENICE (Triticum aestivum L.)

Daniela Horvat
Gordana Šimić
G. Drezner
K. Dvojković


Puni tekst: hrvatski pdf 271 Kb

str. 135-146

preuzimanja: 1.624

citiraj


Sažetak

Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC).
U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, indeksa glutena, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.

Ključne riječi

pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća

Hrčak ID:

19828

URI

https://hrcak.srce.hr/19828

Datum izdavanja:

23.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.727 *