hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.59.2.3

UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE

Ana Matin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9949-0278 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tugomir Majdak ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Vesna Židovec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3429-3898 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Magdalena Maričić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateja Grubor   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (205 KB) str. 69-75 preuzimanja: 62* citiraj
APA 6th Edition
Matin, A., Krička, T., Majdak, T., Židovec, V., Jurišić, V., Maričić, M. i Grubor, M. (2017). UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE. Krmiva, 59 (2), 69-75. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3
MLA 8th Edition
Matin, Ana, et al. "UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE." Krmiva, vol. 59, br. 2, 2017, str. 69-75. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3. Citirano 15.11.2019.
Chicago 17th Edition
Matin, Ana, Tajana Krička, Tugomir Majdak, Vesna Židovec, Vanja Jurišić, Magdalena Maričić i Mateja Grubor. "UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE." Krmiva 59, br. 2 (2017): 69-75. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3
Harvard
Matin, A., et al. (2017). 'UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE', Krmiva, 59(2), str. 69-75. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3
Vancouver
Matin A, Krička T, Majdak T, Židovec V, Jurišić V, Maričić M i sur. UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE. Krmiva [Internet]. 2017 [pristupljeno 15.11.2019.];59(2):69-75. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3
IEEE
A. Matin, et al., "UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE", Krmiva, vol.59, br. 2, str. 69-75, 2017. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.59.2.3

Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) se uzgaja zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima dorade. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja dehidriranjem na intenzitet obojenja cvatova u svrhu korištenja nevena kao komponente u hrani za životinje. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (40 °C, 50 °C i 60 °C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva (sadržaj pepela, škroba i ulja), prije i nakon procesa sušenja u svrhu utvrđivanja iskoristivosti u hranidbi životinja prema zakonu NN 102/2016. Korištenjem polinomnih jednadžbi izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti o temperaturi sušenja. Cvatovi žute boje brže su otpuštali vodu pri svim temperaturama te sadržavali bolji intenzitet boje. Sušenje je također utjecalo na sadržaj pepela u cvatovima nevena i učinkovitije je i bolje na nižim temperaturama. Porastom temperature zraka za sušenje porasli su i sadržaj škroba i ulja za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja, a najbolji rezultati su dobiveni sušenjem na temperaturi od 50 °C.

Ključne riječi
neven; boja; sušenje; hranidba životinja

Hrčak ID: 199253

URI
https://hrcak.srce.hr/199253

[engleski]

Posjeta: 161 *