Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.59.2.3

UTJECAJ TEMPERATURE SUŠENJA NA INTENZITET OBOJENJA CVATOVA NEVENA ZA POTREBE HRANE ZA ŽIVOTINJE

Ana Matin orcid id orcid.org/0000-0002-9949-0278 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tugomir Majdak ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Vesna Židovec orcid id orcid.org/0000-0002-3429-3898 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić orcid id orcid.org/0000-0002-4071-8637 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Magdalena Maričić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 69-75

preuzimanja: 347

citiraj


Sažetak

Neven (Calendula officinalis L.) se uzgaja zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima dorade. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja dehidriranjem na intenzitet obojenja cvatova u svrhu korištenja nevena kao komponente u hrani za životinje. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (40 °C, 50 °C i 60 °C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva (sadržaj pepela, škroba i ulja), prije i nakon procesa sušenja u svrhu utvrđivanja iskoristivosti u hranidbi životinja prema zakonu NN 102/2016. Korištenjem polinomnih jednadžbi izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti o temperaturi sušenja. Cvatovi žute boje brže su otpuštali vodu pri svim temperaturama te sadržavali bolji intenzitet boje. Sušenje je također utjecalo na sadržaj pepela u cvatovima nevena i učinkovitije je i bolje na nižim temperaturama. Porastom temperature zraka za sušenje porasli su i sadržaj škroba i ulja za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja, a najbolji rezultati su dobiveni sušenjem na temperaturi od 50 °C.

Ključne riječi

neven; boja; sušenje; hranidba životinja

Hrčak ID:

199253

URI

https://hrcak.srce.hr/199253

Datum izdavanja:

20.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.244 *