Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.59.2.5

PROIZVODNO - HEMATOLOŠKI POKAZATELJI JANJADI HRANJENE OBROCIMA S DODATKOM POGAČE SJEMENKI BUNDEVE

Josip Novoselec orcid id orcid.org/0000-0001-9763-3522 ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Željka Klir orcid id orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Steiner ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mario Ronta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vinko Sičaja ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 115 Kb

str. 85-94

preuzimanja: 376

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost zamjene soje, kao najčešćeg izvora bjelančevina u obrocima janjadi, pogačom sjemenki bundeve, nusproizvoda u proizvodnji ulja te utvrditi njihov utjecaj na proizvodno hematološke pokazatelje janjadi. Istraživanje je provedeno na 20 Merinolandschaf janjadi u dobi od 70 dana. Janjad je ravnomjerno podijeljena prema spolu u dvije skupine: kontrolna hranjena smjesom sa sojom kao izvorom bjelančevina u krmnoj smjesi i pokusna u kojoj je soja zamijenjena sa 7% pogače sjemenki bundeve. Sijeno i vodu janjad je imala na raspolaganju ad libitum. Tjelesne mase, tjelesne mjere i uzorci krvi janjadi uzeti su 0., 15., i 30. dana istraživanja. Nakon toga izračunati su prosječni dnevni prirasti, konverzija hrane i indeksi tjelesne razvijenosti janjadi. Analizom dobivenih rezultata na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne (P>0,05) razlike u tjelesnoj masi (29,80 : 28,98 kg), tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti janjadi ovisno o skupini. Također, nisu utvrđene statistički značajne (P>0,05) razlike u prosječnom dnevnom prirastu između kontrolne i pokusne skupine janjadi (232 : 230 g). Konverzija heane je u kontrolne skupine janjadi iznosila 3,54 kg/kg, a u pokusne 3,62 kg/kg. Korištenjem pogače sjemenki bundeve kao izvora bjelančevina u obrocima janjadi nije došlo do promjene proizvodno - hematoloških pokazatelja janjadi. Upotrebom pogače sjemenki bundeve u obrocima janjadi moguća je zamjena soje upitnog genetskog podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Zbog ekološkog načina proizvodnje bundeve, još više se može naglasiti hranidbeno-dijetetska ispravnost janjetine, a ekološki proizvođači mogli bi imati na raspolaganju odgovarajući izvor bjelančevina.

Ključne riječi

janjad; pogača sjemenki bundeve; proizvodni pokazatelji; hematološki pokazatelji

Hrčak ID:

200477

URI

https://hrcak.srce.hr/200477

Datum izdavanja:

20.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.145 *